Tessedik iskolaépületének (a mai múzeumépületnek) a sorsa a 19. században

Benka Gyula A szarvasi főgymnasium története (Gyoma, 1895) című munkájában részletesen bemutatja az 1791-ben elkészült Tessedik-féle iskolaépület történetét. Tessedik negyed évszázadon át működtette a mezőgazdasági iskoláját, amelyet azonban utolsó éveiben bezárni kényszerült. 1834-ben újból iskolaépületként működhetett tovább.

Az iskola épülete. Forrás: OSZK

 Alábbiakban Benka Gyulát idézzük. 

"Midőn a főgymnasium a békés-bánáti esperesség határozatából 1834-ben Szarvasra áttelepittetett, a szarvasi ev. egyház a jeles Tessedik Sámuel által egyházi közköltségen 1791-ben kiépített központi népiskolai helyiséget 5000 váltó forintért s kedvező let'izetési föltételek mellett átadta a íőgymnasium- nak azon kikötéssel, hogy a szarvasi ág. ev. tanulók tandíj fizetés tekintetében lehetőleg kímélve legyenek s az csporesség a tartozó 5000 forintnyi összeget azon arányban fizesse le az egyháznak, a mint az a fokozódó közsziikségnek megfelelő módon a város különböző pontjain népiskolákat emelni kényszerit ve lesz.
Utóbb ezen 5000 váltó forint törlése úgy lett közös megállapodás értelmében kimódolva, hogy a szarvasi ev. egyház a földes uraság által a főgymnasiumnak alapítványul adott földterületet négy éven át használta. A főgymnasium ma is a Tessedik Sámuel által kiépített ezen épületében van elhelyezkedve, melynek jellemző felirata ma is magán hordja rendeltetésének vonatkozását. A fő bejárat vörös márvány kövén ez olvasható:

HOC INSTITUTO
PELLITUR E SCHOLIS PATRIAE IGNAVIA,
QUOD INDUSTRIAE MONUMENTUM,
UT CONSULERET POSTERITATI,
POSUIT
POPULUS SZARVASENSIS.
A. 1791.

Az emléktábla ma. Forrás: szarazmalom.hu

A tágas-téres iskolai épületben, melynek emeletén 12 terme s földszint szintén 12 helyisége volt, lettek aztán elhelyezve a benlakó tanárok, kijelölve s használatba véve a tantermek, az étkező, a könyvtár s egyéb mellékhelyiségek. Szépen megfért a főgymnasium e helyen mindaddig, mig csekély számú tanulóság látogatta s az osztályok kapcsolatosan voltak taníthatók. A mint azonban a jeles Vajda Pétert 1843-ban tanárul megválasztotta az esperesség s hírneve és kedves egyénisége a tanulók számát 95-ről 207-re fokozta; a mint aztán sürgetésére a tanári személyzetet is megszaporitá a fontartő testület, hogy az irányadónak vett zay- ugróezi tanítási tervezet szerint külön-külön szaktanárok által legyenek tanítva és vezetve: akkor ez a helyiség is szűknek bizonyult. Segíteni csak úgy tudott az esperesség magán, hogy az eddig benlakó tanároknak lassanként íelmondá a lakást és kárpótolta a kivonulókat csekélyke évi lakás-

pénzzel. Ezen intézkedés is csak átmenetoson segített. a ion forgó bajon, mert. midőn 1860 70-os években a tanulóság létszáma örvendetesen emelkedni kezdett, nemcsak a még bonlakó tanári családok kitelepítéséről, de az egész emelet lebontásáról s alkalmas átalakításáról kellett gondoskodni. A nagy költekezéssel járó átalakítás munkája, melynél azonban leginkább csak az emelet s a lépcsőház lett végkép lebontva s újra fölemelve, a földszinti rész pedig teljesen érintetlenül maradt, 1872. nyarán történt meg. Igazolja ezt az emelet homlokzatának felirata :


FÖGYMNASIUM
EMELTE A BÉKÉSI ÁG. HITV. EV. ESPERESSÉG. 1872.

1872-ik év szeptember 16-án tiz tágas tanteremben s az épület homlokzatát elfoglaló díszteremben lett aztán a tanítás ünnepélyesen megnyitva. Az eredetileg 26 28 ezer forintra tervezett átalakítás közel 36 ezer forintot, sőt a tantermek s díszterem fölszerelési költségeit is bele tudva mintegy 40.000 forintot vett igénybe. Ez összeget az espe- rosség részint közadakozás, részint megtakarított tartaléktőkéinek fölhasználása, részint kölcsön utján szerezte meg s fizette ki, bár a hosszú időre fölvett kölcsön törlesztésének gondja s kötelezettsége még az ulónemzedéket is terheli s csekély évi bevételek felett a szabad rendelkezését ma is korlátozza."

 

Tessedik egykori épülete ma. Forrás: korostourist.hu

 

 

Tessedik Sámuel Múzeum

süti beállítások módosítása